Van Gölü çevresindeki ekosistem bu yıl olumlu bir gelişme yaşadı; martı ölümleri dikkat çekici bir şekilde azaldı. Geçmiş yıllarda kuraklık nedeniyle inci kefali göçünün erken tamamlanması, martıların açlık ve stresten dolayı yüksek ölüm oranlarına yol açmıştı. Ancak bu yıl, bol yağışların etkisiyle inci kefali göçü uzadı ve martılar bol yiyecek bulabildiler. Bu durum, martı ölümlerini yok denecek kadar azalttı.
Van Gölü üzerindeki adalar, martıların üreme dönemlerinde tercih ettiği güvenli alanlar olarak biliniyor. Van Gölü'nün en büyük adası olan Adır Adası, dev martı yuvalarıyla tanınıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu adada yaşanan toplu martı ölümleri, bu yıl yaşanmadı. Martılar, Adır Adası'nın yanı sıra, insanların az olduğu ve tarımın bulunmadığı Çarpanak ve Akdamar adalarını da üreme dönemi için tercih etti.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, martıların üreme dönemlerinde insanların ve tarımın olmadığı güvenli yerleri seçtiklerini belirtti.
GENEL
Yayınlanma: 06 Ağustos 2024 - 16:07
Van Gölü'nde Ekolojik Dengede Olumlu Dönem: Martı Ölümleri Azaldı.
Van Gölü çevresindeki ekosistem bu yıl olumlu bir gelişme yaşadı; martı ölümleri dikkat çekici bir şekilde azaldı
GENEL
06 Ağustos 2024 - 16:07