Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında tütün sektörünü hedef aldı. 8 ilde sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirildi. Denetimlerde, bandrol mevzuatına aykırı ürünlerin olup olmadığı ve stok kayıtları ile fiili durum arasındaki farklar kontrol edildi.
Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yürütülen denetimlerde, özellikle makaron üreticileri mercek altına alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığı'ndan temin edilen bilgiler doğrultusunda risk analizi yapıldı. Risk değerlendirmesi sonucunda, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 8 ildeki 23 firmanın adresleri tespit edildi. Bu firmaların yüksek maliyetleri olmasına rağmen hasılat beyanlarının düşük olduğu belirlendi.
Denetimlerde, teminat vermeyen firmaların varlığı, bandrol mevzuatına aykırı ürünlerin bulunup bulunmadığı ve stok kayıtları ile fiili durum arasındaki farklar incelendi. Ayrıca, kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamında diğer kaçakçılık fiillerinin varlığı da araştırıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz," ifadelerini kullandı. Bakanlık, önceki denetimlerde kayıt dışı faaliyetleri tespit edilen bir firmaya 6 milyar lira vergi ve ceza uygulamıştı. Denetimlerin sonuçlarına göre vergi inceleme süreci başlatılacak.
EKONOMİ
Yayınlanma: 24 Ağustos 2024 - 10:38
Maliye, Denetimlere Hız Verdi: 8 İlde 23 Firmaya Eş Zamanlı Sayım.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında tütün sektörünü hedef aldı
EKONOMİ
24 Ağustos 2024 - 10:38