Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen ve 32 yıl süren kapsamlı bir araştırmanın sonuçları, kuruyemişlerin kalp ve damar sağlığı üzerindeki güçlü etkilerini gözler önüne serdi. Araştırma, düzenli kuruyemiş tüketiminin kalp damar hastalıkları riskini yüzde 25 oranında azalttığını ortaya koydu. Uzmanlar, uygun miktarda kuruyemiş tüketiminin sağlık açısından ne denli önemli olduğunu vurguluyor.
Tuğba Kuruyemiş’in gıda mühendislerinden Ayşen Orhan Özer, Harvard Üniversitesi'nin uzun soluklu çalışmasının bulgularını değerlendirerek, “Kuruyemişler, içerdikleri yararlı yağlar sayesinde kalp damar yollarını açıyor ve kalp damar hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltıyor. Haftada iki kez fındık, ceviz, badem, kaju, antepfıstığı ve yerfıstığı tüketimi, kalp ve damar sağlığını destekleyen etkili bir yöntem olarak öneriliyor” dedi.
Gıda Mühendisi Özer, kuruyemişlerin sağlık üzerindeki diğer faydalarını da sıraladı. “Fındık ve badem, içerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp dostu olarak bilinir ve bu besinler, kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önlerken tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. Fındık, omega 3’ün yanı sıra B5, B9 ve bor mineralleri içerir. Ceviz ise B6 vitamini açısından zengin olup, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve damar sertliğinin önlenmesine katkıda bulunur. Kaju, potasyum içeriği sayesinde tansiyonu düşürür ve sinirler ile kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını destekler. Ayrıca, kaju selenyum, demir ve D vitamini açısından da zengindir. Yer fıstığı, B1 vitamini ile kan şekerinin kontrolüne yardımcı olurken, B3 vitamini sayesinde kolesterol seviyelerini düşürür ve zihin açıcı özelliği ile dikkat çeker” şeklinde bilgi verdi.
Ayşen Orhan Özer, kuruyemişlerin lezzetinin yanı sıra sağlık yararlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Yediden yetmişe herkesin belirli oranlarda kuruyemiş tüketmesi, sadece damak zevkini değil, sağlıklarını da olumlu yönde etkileyecektir” diye ekledi.
Kuruyemişlerin, besleyici içeriği ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri, onları dengeli bir diyetin vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor. Uzmanlar, bu sağlıklı atıştırmalıkların düzenli tüketiminin, kalp ve damar sağlığını destekleyici önemli bir adım olduğunu vurguluyor.
SAĞLIK
Yayınlanma: 01 Ağustos 2024 - 13:33
Kuruyemişlerin Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Olağanüstü Etkileri Açığa Çıktı.
Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen ve 32 yıl süren kapsamlı bir araştırmanın sonuçları, kuruyemişlerin kalp ve damar sağlığı üzerindeki güçlü etkilerini gözler önüne serdi
SAĞLIK
01 Ağustos 2024 - 13:33