Tüm hayatını İslam Medeniyetini araştırıp gün yüzüne çıkarmaya adayan İslam Bilim Tarihçisi Fuat Sezgin, Iğdır Üniversitesinde düzenlenen konferansla anıldı.Iğdır Üniversitesi Sosyal Tarih Topluluğu, İlim Yayma Cemiyeti ve Gençlik ve Spor Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği İslam Bilim Tarihine Adanmış Bir Ömür ‘Fuat Sezgin’ isimli konferansta 2018 yılında 94 yaşında hayata gözlerini yuman İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin anıldı.
Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Mardin Artuklu Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Karataş, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansta İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mirpenç Akşit, selamlama konuşması yaptı. İslam düşüncesinin adeta Ortaçağa hapsedilmiş olduğuna dikkat çeken Akşit, “Fuat Sezgin’in çalışmalarıyla birlikte İslam düşüncesi Ortaçağa hapsedilmeyecek düzeye ulaştı. Bu noktada o İslam düşünürlerine ilham sağlamış bir bilim insanıdır. Bizde bu vesile ile Iğdır Üniversitesi Sosyal Tarih Topluluğu olarak Fuat Sezgin’i bu konferansla anmak istedik” dedi.
“Kendi Kadim Değerlerimizin Kıymetini Bilmiyoruz”
Daha sonra konferansın açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi olduğunu belirterek, “TÜBA olarak Fuat Sezgin hocamıza, oylamayla şeref üyesi ünvanı verdik. Ayrıca kütüphanemize TÜBA köşesi kurduk ve Fuat hocamızın eserlerini getirdik. Fuat hoca 27 Mayıs 1960 itibariyle sürgün edilen 147 profesörden bir tanesi. Kendisine Almaya ve Amerika’dan mektuplar geliyor. Fuat hoca Almanya’yı tercih ediyor. Dolaysıyla kaçan balık büyük olur. Maalesef kendi kadim değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz. Fuat hocamızın şuanda tüm kitapları elimizde kütüphanelerimize koyduk. Fakat şuanda devam eden 7 kitabı var onlarda basılmak üzere. Tüm masraflarını TÜBA ödüyor.” diye konuştu.
“Tarihimize Düşman Bir Nesil Yetiştirdik”
Rektör Alma Fuat Sezgin’in astronomiyi, tıpı, matematiği ve kimyayı bir araya getirip eserler yazdığını belirtti. Rektör Alma sözlerini şöyle tamamladı: “Eserlerinin okunmasını tavsiye ederim. Maalesef tarihimize yabancı, düşman bir güruh olduk. Biz tarihimize düşman bir nesil yetiştirdik. Kim bizi tarihimize düşman ettiyse ona hakkımı helal etmiyorum. Aramızdaki ihtilaftan dolayı bu hale geldik. Aramızdaki bu ihtilafı kaldırmadığımız sürece Sezgin’leri kaybedeceğiz.”
“Fuat Sezgin Bin 400 Yıllık Yitik Bir Hazinenin Kâşifidir”
Rektör Alma’nın ardından kürsüye çıkan Mardin Artuklu Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Karataş, Fuat Sezgin’in İslam alemi için önemli bir bilim insanı olduğuna dikkat çekti. Karataş, “Fuat Sezgin deyince aklımıza İslam ve bilim geliyor. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki İslam dini bilim ve okuma dinidir. Kutsal kitabımız Kuran’ın anlamlarından bir tanesi de okumaktır. Dolaysıyla kutsal kitabımız bilime karşı değildir. Maalesef bugün İslam coğrafyasına baktığımızda tam tersi bir tabloyla karşılaşıyoruz.
Kuran-ı Kerime bakıyoruz orada herhangi bir sıkıntı yok. Peygamber efendimizin hayatına, uygulamalarına bakıyoruz orada da bir sıkıntı yok. Sıkıntının kaynağı o sese kulak vermeyen bizlerde. İşte Fuat Sezgin 94 yıllık ömrünü bu arızayı gidermeye adamış bir insan. Fuat Sezgin bin 400 yıllık yitik bir hazinenin kâşifidir. Yani Fuat Sezgin 94 yıllık ömrünü ‘Tanınmayan Büyük Çağ’ diye isimlendirdiği bin 400 yıllık İslam Medeniyetini tanıtmaya adamış bir insan. Hakkı yenilmiş, yok sayılmış bir medeniyetten bahseden bir bilim adamı” şeklinde konuştu.
“94 Yılık Ömründe Durmadan Çalıştı”
İslam Tarihi çalışmak isteyenlerin Arapça öğrenmesi gerektiğini belirten Karataş, şunları kaydetti: “Fuat Sezgin Arapçayı 6 ayda öğreniyor. Hatta her yıl bir dil öğrenerek toplamda 27 dil biliyordu. Günde 18 saat çalışan bir bilim insanından bahsediyoruz. Fuat Sezgin, Alman disiplinine sahipti. 1300’den fazla kitap yazdı. Ben kendisiyle görüştüğümde 90 yaşındaydı. 90 yaşında olmasına rağmen, ‘İlimde emeklilik olmaz, ölünceye kadar biz bu mücadeleyi devam ettireceğiz’ derdi.
Bu konferansı düzenlemekteki amacımız hayatını İslam Bilim ve Medeniyetini gün yüzüne çıkarmak için 94 yıl durmadan gayret eden bilim insanını anmaktı. Biz de Fuat Sezgin’i örnek almalıyız.”Karataş, konuşmasının ardından 23 Ocak 2014’de Fuat Sezgin ile yaptığı 3 saatlik görüşmen bir kesitini sinevizyon gösterimiyle konuklara izleterek, görüşmeden detaylar aktardı. Ardından salondaki öğrencilere Fuat Sezgin hakkında sorular sordu. Cevabı bilen öğrencilere Fuat Sezgin’in eserlerini hediye etti. Konferans Rektör Hakkı Alma’nın Dr. Öğretim Üyesi Ali Karataş’a teşekkür belgesi taktim etmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.