Iğdır'da Sakalar Döneminden Kalma Taş Kale
Iğdır ilinin güneybatısında, Balık Gölü'nün içine uzanan yarım adanın hemen üstünde yer alan bu tarihi kale, çeşitli kaynaklarda İskit Kalesi, Taş Kale ve Sakalar Kalesi olarak adlandırılmaktadır. MÖ 6. yüzyıla kadar uzandığı bilinen bu kalenin yöre halkı tarafından er galası, kimmer galası ve daş gala gibi çeşitli isimlerle anıldığı da görülmektedir.
Kale, Balık Gölü içerisine uzanan yarım ada şeklindeki sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Karadan giriş kısmı, siyah bazalt taşlarla örülmüş kale surlarından oluşmaktadır. Kale içinde, Sakalar dönemine ait olduğu söylenen çeşitli duvar kalıntıları ve oda şeklinde bölümler bulunmaktadır. Ayrıca, yarım adanın karşısında, Balık Gölü'nün tam ortasında yer alan küçük ada parçası üzerinde ve kısmen sular altında kalan kale kalıntıları da bölgenin tarihine ışık tutacak önemli bulgular arasında yer almaktadır.
Yöre halkı, yarım ada üzerindeki bu taş kaleden, gölün ortasında bulunan ada üzerindeki ve "Efrasya Galası" olarak da adlandırılan kaleye yer altından tünel şeklinde bir yol uzandığına inanmaktadır. Kale, Iğdır merkeze bağlı Suveren Köyü'nün Çilli Mezrası'nda bulunan İskit Kalesi ve Kars'ın Kağızman ilçesi Tunçkaya Köyü'ndeki Keçivan Kaleleri ile mimari açıdan büyük benzerlik göstermektedir.
Bu kalıntılar, bölgenin zengin tarihini ve geçmiş medeniyetlerin izlerini ortaya koyan önemli bir kültürel mirası temsil etmektedir. Ayrıca, bölgedeki tarihi yapılar ve efsaneler, Iğdır'ın kültürel ve tarihsel önemini vurgulamakta ve bölge halkı tarafından korunan bu miras, yerel tarih araştırmaları ve turizm açısından değerli bir kaynak oluşturmaktadır.
Melekli Ata Ocağı Iğdır Kent Arşivi
Haber : Nihat ARAS
IĞDIR
Yayınlanma: 04 Eylül 2024 - 15:03
Iğdır'da Sakalar Döneminden Kalma Taş Kale
Iğdır'da Sakalar Döneminden Kalma Taş Kale Iğdır ilinin güneybatısında, Balık Gölü'nün içine uzanan yarım adanın hemen üstünde yer alan bu tarihi kale, çeşitli kaynaklarda İskit Kalesi, Taş Kale ve Sa
IĞDIR
04 Eylül 2024 - 15:03