Iğdır Üniversitesi, "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanındaki ihtisaslaşması kapsamında 3. Geleneksel Lavanta Şenliği'ni düzenledi. Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Bal Ormanı'nda gerçekleştirilen etkinlik, üniversitenin tarımsal kalkınmaya ve lavanta yetiştiriciliğine katkı sağlama hedefini gözler önüne serdi.
Bu yıl 3.'sü düzenlenen Lavanta Şenliği'nde, üniversite bünyesinde yetiştirilen lavantalar, Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve üniversite personeli tarafından hasat edildi. Etkinlikte, katılımcılara lavanta çayı ikram edilerek şenliğe keyifli bir dokunuş yapıldı.
Iğdır Üniversitesi, lavantaları çeşitli yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüyor. Bu ürünler arasında lavanta yağı, kolonya, reçel ve sabun bulunuyor. Üniversitenin online satış mağazası üzerinden de satışa sunulan bu ürünler, yerel üreticilerin teşvik edilmesine katkı sağlıyor.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, lavantanın kıraç bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilen ve az su ihtiyacı duyan bir bitki olduğuna dikkat çekti. Iğdır’ın bu nedenle lavanta yetiştiriciliği için ideal bir bölge olduğunu vurgulayan Alma, üniversitenin ihtisas üniversitesi olarak lavanta üzerine çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti. Kampüslerinde bu yıl yaklaşık 10 bin lavanta fidanı yetiştirdiklerini ve Aralık ilçesinde de çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Iğdır’ın sinek problemini de anımsatan Rektör Alma, lavantanın sinekleri uzaklaştırma özelliğine sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, lavanta yetiştiriciliğinde koyun yününü malçlama olarak kullanarak verimi artırdıklarını açıkladı.
Öğr. Gör. Musa Karadağ, Iğdır Üniversitesi'nin "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanındaki ihtisaslaşmasının önemli ürünler ürettiğini söyledi. Lavantadan şu ana kadar 12 farklı ürün elde ettiklerini ve ilerleyen süreçte bu sayının 20'ye ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Iğdır'ı, özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler açısından önemli bir kent haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Haber: Hakan ARAS.
GENEL
Yayınlanma: 10 Ağustos 2024 - 10:29
Iğdır Üniversitesi'nden Lavanta Şenliği: Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünlerle Tarımsal Kalkınma.
Iğdır Üniversitesi, "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanındaki ihtisaslaşması kapsamında 3
GENEL
10 Ağustos 2024 - 10:29