Iğdır Üniversitesinin bölgedeki en yaygın koyun ırkı olan morkaraman koyunların yavru veriminin artırılması yönündeki çalışmaları olumlu sonuç verdi.
Üniversite’nin koyunculuk işletmesindeki morkaraman ırkı koyunlardan bir tanesi, 6 adet sağlıklı kuzu dünyaya getirdi.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve İşletme Sorumlusu Doç. Dr. Ali İhsan Atalay, DAP idaresi tarafından desteklenen proje kapsamında, yavru verimliliğinin artırılması yönünde elde edilen sonuçların bölge ekonomisine önemli katkılar sunacağını belirtti.
sonuçlandırılmıştır. İşletme sorumlusu Doç. Dr. Ali İhsan ATALAY ve işbirliğinde
45 Koyundan 86 Kuzu Elde Edildi
Iğdır’ın 1.224.683 baş koyun varlığıyla Türkiye’de 5’inci sırada olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Atalay, ancak yavru veriminin istenilen düzeyde olmadığını ifade ederek şunları kaydetti;
“Iğdır’da sürü ortalamasında yavru veriminin 0.98 ila 1.05 olduğu biliniyor. Bu da hayvansal verimi ve hayvancılık faaliyetlerinin ekonomik getirisini maalesef kısıtlıyor. Biz ise Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Semra Kaya ve Hayvan Hastanemizin Başhekimi Arş. Gör. Gökhan Koçak ile birlikte Üniversitemiz çatısı altındaki koyunculuk işletmemizde morkaraman ırkı koyunlarda çoğul gebeliğin elde edilmesi için 45 koyunumuz üzerinde çalışmalar yaptık ve bu koyunlardan toplam 86 sağlıklı kuzu elde etmeyi başardık. Böylece hayvan başına düşen yavru sayısını 1.91 oranına çıkardık. Şimdi çalışmalarımızı rutin hale getirerek kuzu verimini daha da artırmayı ve bölgedeki yetiştiricilerimize örnek olmayı hedefliyoruz.”
Çoğul gebeliklerin yüzde 25’inin hayvanın genetik yapısıyla, yüzde 75’inin ise bakım ve beslenme ile alakalı olduğunu belirten Doç. Dr. Atalay, yavru veriminin artırılmasının başlıca yollarından bir tanesinin bölgeye yeni ırkların getirilmesi ve melezleme çalışmalarının yapılması olduğunu da sözlerine ekledi.