Konya'nın tarım sektörü, havuç üretiminde son yıllarda büyük bir teknolojik dönüşüm yaşadı. 80 bin dekar alanda yapılan havuç üretiminde, teknolojik aletlerin kullanımıyla kalite, verim ve işleme sürecinde yüzde 500'e kadar artış sağlandı.
Konya'nın Meram ilçesi Kaşınhanı yöresinde, havuç yetiştiriciliği her geçen gün gelişen teknolojiyle daha verimli hale geliyor. Aşamalı ekim sürecinin ardından ilk havuç sökümleri başladı. Tarla başında makinelerle sökülen havuçlar, kamyonlarla fabrikalara taşınıyor ve burada özenle yıkanarak paketleniyor. Özellikle yaz sıcaklıklarının 35 dereceye kadar yükseldiği bölgede, fabrikalarda mesai aralıksız devam ediyor.
Havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, teknolojinin üretim sürecini büyük ölçüde iyileştirdiğini belirterek, "Teknolojiyi en iyi şekilde kullanıyoruz. Havalı mibzer, büyük ekipman traktörleri, dronla ilaçlama sistemleri ve bant sistemleri gibi araçlar, işimizi kolaylaştırıyor. Hedefimiz, paketleme sistemine geçerek makineleşmeyi artırmak. Bu sayede kaliteyi artırarak maliyetleri düşürmeyi planlıyoruz" dedi. Özcan, 20 yıl öncesine göre teknoloji ekipmanlarının kullanımında yüzde 500'lük bir artış yaşandığını ve bu gelişmenin iş gücünden tasarruf sağladığını ifade etti.
Ancak üreticilerin karşılaştığı en büyük sorun, ürün fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki büyük fark. Özcan, "Havuçları burada bedava dahi versel, İstanbul'daki vatandaş bu havucu 15 ila 20 liranın altında tüketemiyor. Aradaki büyük fark, nakliye, pazarcı ve market masraflarından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya'da 80 bin dekar alanda yapılan havuç üretiminin, ülke ihtiyacının yüzde 70'ini karşıladığını belirtti. Kırkgöz, havuçların yurt dışına da ihraç edildiğini ve dış pazarların bu havuçları tercih etmesinin nedeninin rengi, aroması ve kalitesi olduğunu vurguladı.
Konya'daki havuç üretiminde yaşanan bu teknolojik gelişmeler, tarım sektöründe önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve bölgenin ekonomik katkısını artırıyor.
EKONOMİ
Yayınlanma: 21 Ağustos 2024 - 11:33
Havuç Üretiminde Teknolojik İlerlemenin Getirdiği Artışlar.
Konya'nın tarım sektörü, havuç üretiminde son yıllarda büyük bir teknolojik dönüşüm yaşadı
EKONOMİ
21 Ağustos 2024 - 11:33