Iğdır'dan 7 bin 382 kilometre kanat çırparak 170 günde Arktik Okyanusu'na ulaşan gökçe delice, göç yolculuğunda 2 bin 854 metre yüksekliğe çıkarak en yüksek uçuşunu gerçekleştirdi. Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki Yukarı Çıyrıklı köyünde, KuzeyDoğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan kuş araştırma çalışmaları kapsamında, Aras Nehri üzerindeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde takip altına alınan gökçe deliceye 27 Şubat'ta uydu vericisi takıldı.
Göç Yolu ve Hız Rekorları
Doğal ortamına salındıktan sonra ilk bir haftada dört ülke geçişi yaptı: Ermenistan, Gürcistan, Rusya ve Çuvaşistan. 19 Nisan’da Belgorod’a, 24 Nisan’da ise Kirov'a ulaştı. Mayıs ayında ormanlık ve tarım alanları üzerinden geçerek 30 Mayıs’ta Nenets Özerk Bölgesi’ne vararak Arktik Okyanusu'na ulaştı. Göç sırasında en yüksek hızını saatte 77,4 kilometre olarak kaydeden delice, Gürcistan’ın Ahılkelek bölgesinde 2 bin 854 metre yüksekliğe çıkarak uçuş rekoru kırdı.
Araştırma ve İzleme
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi istasyon sorumlu Deniz Eryılmaz, gökçe delicenin göç yolculuğunun başarıyla tamamlandığını belirterek, "Uzun göç rotasında Aras Vadisi'ni de kullanan gökçe delice, önemli bir yırtıcı tür olarak izlenmeye devam ediyor. Ulaştığı maksimum yükseklik 2 bin 854 metre ve hızı ise saatte 77 kilometre oldu," dedi.
Kuş araştırmaları ve izleme çalışmaları sonbahar etabında da devam etmekte.
Haber: Hakan ARAS.
IĞDIR
Yayınlanma: 21 Ağustos 2024 - 13:36
Gökçe Delice'nin Arktik Okyanusu'na Uçuşu: Iğdır'dan 7.382 Kilometreye.
Iğdır'dan 7 bin 382 kilometre kanat çırparak 170 günde Arktik Okyanusu'na ulaşan gökçe delice, göç yolculuğunda 2 bin 854 metre yüksekliğe çıkarak en yüksek uçuşunu gerçekleştirdi
IĞDIR
21 Ağustos 2024 - 13:36