İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden (İKÇÜ) Doç. Dr. Tuncay Kırış, son yıllarda genç yaşta kalp krizi vakalarında belirgin bir artış yaşandığını açıkladı. Dr. Kırış, acil servise başvuran hastalarda her 5 kalp krizinden birinin 40 yaş altında olduğunu belirtti ve bu artışın en önemli nedenlerinden birinin obezite olduğunu vurguladı. Türkiye'nin obezite konusunda Avrupa'da ilk sırada yer aldığını ifade etti.
Doç. Dr. Kırış, göğüs bölgesinde baskı, yanma, ağırlık hissi ve sırt, kollar, çene gibi bölgelere yayılan soğuk terleme ile halsizlik gibi belirtilerle ani kalp krizine karşı uyarıda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 17 milyon insanın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Dr. Kırış, Türkiye Kardiyoloji Derneği'ne göre ise yılda 300 bin kalp krizi vakası gözlemlendiğini söyledi.
Kalp sağlığı ile obezite arasındaki ilişkiye dikkat çeken Dr. Kırış, obezitenin hipertansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol gibi risk faktörlerine yol açabileceğini, bu durumun da kardiyovasküler hastalıklara neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yaparak, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve Akdeniz diyeti ile kalp sağlığının korunabileceğini belirtti.
Dr. Kırış, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerin erken dönemde tarama yaptırmaları gerektiğini ve düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmelerini önerdi. Bu gruptaki kişilerin kolesterol, tansiyon ve şeker değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 21 Ağustos 2024 - 13:14
Gençlerde Kalp Krizi Vakalarında Artış Gözlemleniyor.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden (İKÇÜ) Doç
GÜNDEM
21 Ağustos 2024 - 13:14
İlginizi Çekebilir