Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, dut ağacının meyvesinden üretilen pestil ve pekmez, kadınların imece usulüyle gerçekleştirdiği geleneksel bir üretim süreci olarak sürdürülüyor. Bu yıl üretim, çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Kemaliye’de dut, hem geçim kaynağı hem de kışlık ev ihtiyaçları için önemli bir ürün olarak değerlendiriliyor. Yörede dut, güneşte kurutularak kış aylarında tüketilen pekmez ve pestil üretiminde kullanılıyor. Aileler, pekmez ve pestil yapımında bir araya gelerek, zahmetli işleri eğlenceli bir kolektif çalışmaya dönüştürüyor.
Apçağa köyünde, pestil yapımı için toplanan kadınlar, erkeklerin dutları silkelemesiyle başlayan sürecin ardından kazanlarda pekmez kaynatıyor. Geleneksel üretim yöntemlerini sürdüren Hatice Çalışkan, süreci şu şekilde anlattı: "Önce dutların düştüğü filelerin üstünden ayıklama işlemini yapıyoruz. Daha sonra kaynatma aşamasına geçiyoruz. Pestilin üretimi zahmetli bir süreç; kaynatılmış dut suyuna un ve nişasta ekleyip karışımı bezlere döküyoruz ve güneşte kurutuyoruz. Bu tamamen organik bir süreç ve yüzyıllardır devam ediyor."
Kemaliye’nin ilçe ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından biri olan dut pestili ve pekmezi, bu yıl üreticilere önemli kazanç sağladı. Hatice Çalışkan, Kemaliye’de yılda tonlarca pestil üretildiğini belirtti.
GENEL
Yayınlanma: 27 Ağustos 2024 - 07:14
Erzincan'da İmece Usulüyle Dut Pestili ve Pekmezi Üretimi Devam Ediyor.
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, dut ağacının meyvesinden üretilen pestil ve pekmez, kadınların imece usulüyle gerçekleştirdiği geleneksel bir üretim süreci olarak sürdürülüyor
GENEL
27 Ağustos 2024 - 07:14