Dünya nüfusunun hızla artması, salgınlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi faktörler, insan uygarlığının çöküşünü hızlandırabilecek unsurlar arasında yer alıyor. Bilim insanları, olası bir kıyamet senaryosunda hayatta kalabilecek ülkeleri belirlemek için geniş çaplı araştırmalar yapıyor. Sonuçlar, bazı ülkelerin küresel çöküşler karşısında daha dayanıklı olduğunu gösterdi.
Araştırmalara göre, kıyamet senaryolarında bile ayakta kalma potansiyeline sahip ülkeler arasında Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere, İrlanda ve Avustralya'nın Tazmanya eyaleti bulunuyor. Yeni Zelanda, jeotermal ve hidroelektrik enerji kaynakları, geniş tarım arazileri ve düşük nüfus yoğunluğu nedeniyle bu listede ilk sırada yer aldı.
Bilim insanları, küresel enerji temelli ekonominin çevresel hasar nedeniyle insan uygarlığının “tehlikeli bir durumda” olduğunu belirtiyor. Şiddetli bir finansal kriz, küresel ısınmanın etkileri, doğanın tahribatı veya bunların kombinasyonu, küresel bir çöküşü tetikleyebilir. Araştırmalar, ülkelerin gıda üretimi, sınır güvenliği, elektrik şebekeleri ve üretim kapasiteleri gibi kriterlere göre değerlendirildi. Ilıman iklime sahip ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip adalar, listede üst sıralarda yer aldı.
Milyarderlerin kıyamet hazırlıkları kapsamında Yeni Zelanda'da sığınaklar için arazi satın aldığı bildiriliyor. İngiltere'deki Anglia Ruskin Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden Prof. Dr. Aled Jones, “Yeni Zelanda’nın listede yer alması bizi şaşırtmadı. Sınırlarının korunması kolay olan ve iklimi ılıman bölgeler güvenli yerler olarak öne çıkıyor,” dedi. Ancak, İngiltere’nin listede bulunması bazı uzmanları şaşırttı. Ülkenin yoğun nüfusu ve dışa bağımlı üretimi göz önüne alındığında, yiyecek üretiminin yalnızca yüzde 50’si yerli kaynaklardan sağlanıyor. Yine de İngiltere'nin krizlere dayanma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar, çevresel yıkım, sınırlı kaynaklar ve nüfus artışının dünya geleceğini tehdit ettiğini vurguluyor. Ayrıca, bazı bölgeler “cankurtaran sandalları” olarak tanımlanarak, büyük toplumsal çöküşlerden etkilenmeyen ve nüfuslarını koruyabilen yerler olarak değerlendirildi.
Prof. Jones, “Son yıllarda büyük küresel gıda kayıpları, finansal krizler ve pandemiler yaşandı. Bunların aynı anda gerçekleşmemesi şanslı olduğumuz bir durum, ancak tüm bu felaketlerin aynı anda yaşanmaması için gerçek bir neden yok,” diye konuştu.
DÜNYA
Yayınlanma: 26 Ağustos 2024 - 17:51
Dünyanın Sonuna Karşı Kaçış Noktaları: 5 Ülke Listede! Milyarderler Bu Bölgelerde Arsa Satın Alıyor.
Dünya nüfusunun hızla artması, salgınlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi faktörler, insan uygarlığının çöküşünü hızlandırabilecek unsurlar arasında yer alıyor
DÜNYA
26 Ağustos 2024 - 17:51
İlginizi Çekebilir