Türkiye'nin en doğusundaki Aras Dağları'nda bal hasadı bu yıl başladı. Iğdır ile Ağrı sınırlarında yer alan ve yaklaşık 2.500 metre rakıma sahip yaylalarda kurulan arı kovanlarında hasat sezonu başladı. Bol yağmurlu geçen ilkbahar ve yaz mevsimi, bu yıl bölgedeki bal üretimini olumlu yönde etkiledi.
Zengin Bitki Örtüsü ve Organik Bal Üretimi
Aras Dağları'nın çeşitlilik gösteren bitki örtüsü, arıcılığın yanı sıra hayvancılığın da önemli bir parçası. Iğdır Arıcılar Birliği Başkanı Hüccet Şabahat, bölgenin organik bal üretiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. Şabahat, Iğdır'daki yaklaşık 300 aktif arıcının 33 bin arı kovanıyla bal üretimi yaptığını ifade etti. Bu yıl, bal üretiminin geçen yıla göre daha yüksek olacağını belirten Şabahat, toplamda yaklaşık 160 ton bal üretimi beklediklerini söyledi.
Tuzluca'nın yüksek rakımlı yaylalarında 10 yıldır arıcılık yapan üretici Önder Tokaç, bu yıl bal üretiminin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu vurguladı. Tokaç, havaların bol yağışlı geçtiği ilkbaharın, bal üreticileri için bereketli bir dönem sağladığını belirtti. Ürettikleri ballara laboratuvar analiz belgesi alarak ürünlerin yüzde 100 organik olduğunu belgelediklerini sözlerine ekledi. Karakovan, süzme ve normal kovan olmak üzere üç çeşit bal üretimi yapan Tokaç, bu yılki üretimin kalitesinden memnun olduklarını ifade etti.
Aras Dağları'ndaki bal üretimi, bölgenin doğal kaynaklarını en iyi şekilde değerlendiren ve yüksek kaliteli ürünler sunan bir örnek teşkil ediyor. Bal üreticileri, doğal ve organik ballarıyla yerli ve yabancı piyasada kendilerine önemli bir yer edinmeye devam ediyor.
Haber: Ali YEŞİLDAĞ.
GENEL
Yayınlanma: 16 Ağustos 2024 - 13:13
Aras Dağları'nda Bal Hasadı Başladı: 160 Ton Üretim Beklentisi.
Türkiye'nin en doğusundaki Aras Dağları'nda bal hasadı bu yıl başladı
GENEL
16 Ağustos 2024 - 13:13